Associació Cultural La Fraternal Espollenca

 
   
 

Ai! Espolla! Terra d’oli, vi, dólmens i menhirs…

Per sempre més el vostre poble el tindré arxivat en una carpeta molt especial dins dels records personals i professionals. A Espolla va començar tot, us ho explico…


Amb els companys de Brutal Mèdia, una productora audiovisual de Barcelona, teníem una idea de programa televisiu al cap. Molta teoría però calia posar-la en pràctica. Volíem presentar a TV3 un programa de televisió. No teníem ni títol. Només un munt de paperassa i un piló de bones intencions. La sinopsi del projecte era ben senzilla: un monologuista que arriba a un poble de menys de 1.000 habitants, parla amb la seva gent i després els fa un monòleg en el seu teatre. La idea ens fascinava a tots plegats; l’espectador coneixeria pobles petits com el meu a través de la seva gent, riuríem plegats, ens emocionaríem i, segurament, ens sorprendríem del que la gent t’explica. Teoria, teoria i més teoria! Calia passar a la pràctica i buscar un poble cómplice. No era gens fàcil.


El 19 de gener del 2013, ara fa just un any, jo vaig actuar a La Fraternal, contractat pel vostre ajuntament, amb el meu espectacle Temps. Vaig mirar-me el poble d’una manera diferent que la resta d’actuacions de la meva gira. Vaig arribar força abans, vaig fer un vol pel poble, vaig parlar amb alguns espollencs i espollenques… I vaig pensar! Espolla és perfecte per fer el programa pilot! Vaig comentar-ho a en Xavier Morral (director) i a en Raimon Masllorens (productor executiu) i varem fer una excursioneta cap a l’Alt Empordà. Tots tres teníem molt bones sensacions, només ens calia que l’ajuntament i el poble volguéssin jugar amb nosaltres. En aquells moments, el programa no estava en emissió, era complicat d’explicar el que volíem fer i quines eren les nostres intencions. Ara que el programa està en antena i que és molt fácil d’entendre’n la mecànica, és molt senzill veure de què va El Foraster i per sort, són molts els pobles que se’ns ofereixen per fer-hi un capítol. Què ens varem trobar? Doncs un poble absolutament entregat, un ajuntament que ens va posar tot tipus de facilitats i una gent encantadora disposada en tot moment a ajudar-nos amb el que fes falta! El programa pilot que, entre tots ens vau ajudar a fer, va ser un èxit i TV3 ens va donar el vist i plau per tirar-lo endavant. La resta de la història ja la coneixeu: El Foraster!


El Foraster, per a tots els qui hi treballem, és un fluxe d’emocions impressionant. Coneixem pobles que, alguns d’ells, no en sabiem la seva existència, però, sobretot, ens emocionem, riem i ens sorprenem de les històries humanes de la seva gent. Per nosaltres és una experiència fascinant i tot va començar al vostre poble, Espolla!


M’agradaria, en nom de tot l’equip d’El Foraster, agraïr al poble d’Espolla la seva total predisposició a fer possible aquell primer pilot televisiu, aquell programa que encara, per no tenir, no tenia ni títol.


Moltíssimes gràcies a tots els espollencs i espollenques per la seva generositat, no vull dir noms per por de deixar-me algú. Per tant, deixeu-me fer aquest agraïment col·lectiu a tot un poble, centrant-me en una sola persona: en Jaume Bassegoda, el pare d’en Marcel, que ens va deixar ara fa uns mesos. Moltíssimes gràcies Jaume!


Molt bona fira! Visca Espolla i sobretot, visca la seva gent!

Quim Masferrer
“El Foraster